Op zoek naar opslag voor stroom in Heeten

19-07-2021 2497 keer bekeken

In Heeten is een paar jaar geleden een zonnepark met 7752 panelen gerealiseerd en er wordt al gedurende een lange periode stroom geleverd, voldoende voor 600 à 700 huishoudens.

Op zonnige dagen komt het zelfs voor dat er zoveel stroom wordt opgewekt en aangeboden op de markt dat de stroomprijs onder druk komt te staan. Dat de opwek zo positief uitpakt is mooi, maar de vraag rijst dan: wat doe je met die teveel opgewekte stroom? Energiecoöperatie Endona uit Heeten is in samenwerking met Energie Samen, de belangenorganisatie voor energiecoöperaties, aan de slag gegaan met dit vraagstuk.

Endona is ontstaan door het initiatief van een aantal vrijwilligers in Heeten. De naam staat voor Energie Door Natuurkrachtkracht. De opzet en uitstraling van de coöperatie is professioneel. Dit zie je ook in de opzet van het zonnepark, dat met veel zorg en aandacht is ingericht.

Investeren in fanfare en Kulturhus

Maar het park is niet het enige dat de coöperatie onder haar hoede heeft. Loeck Tomassen, bestuurder van de coöperatie: ‘Onze klanten kunnen energie en gas bij ons afnemen tegen een gunstig tarief en daarnaast hebben wij een fonds waarin wij met de winst uit de zonnepanelen sociaal maatschappelijk projecten financieren.’ Zo heeft Endona onder andere geïnvesteerd in de plaatselijke fanfare, in insectenkasten en het Kulturhus. Een mooi voorbeeld van lokaal eigendom, waarbij de opbrengsten geïnvesteerd worden in de lokale gemeenschap. De coöperatie heeft daarnaast nog een klein park van 300 panelen in beheer en is momenteel bezig om een nieuw zonnepark te bouwen in Raalte. Tomassen zelf is ook nog lid van de energie adviesgroep in Heeten en adviseert dorpsgenoten in hoe ze zelf aan de slag kunnen met duurzaamheid. Zijn eigen passie voor en ervaring met duurzaamheid komen hem goed van pas.

Gewend aan het uitzicht

Het gebied waar het zonnepark is gevestigd was oorspronkelijk bedoeld voor woningen, maar omdat het te dicht aan de rondweg is gesitueerd heeft de gemeente het beschikbaar gesteld. Weerstand was er aanvankelijk wel in de buurt, maar inmiddels zijn de omwonenden gewend aan het uitzicht en zien ze de meerwaarde van het in eigen beheer opwekken van duurzame energie. Het helpt ook dat de coöperatie investeert in biodiversiteit binnen het park. Zo laten zij het groen zoveel mogelijk staan, zijn er walletjes met beplanting geplaatst om de zonnepanelen wat aan het zicht te onttrekken en lopen er schapen die het gras netjes kort houden.

Batterijen voor opslag

Dan is er nog het vraagstuk met betrekking tot het opslaan van opgewekte energie. In het park in Heeten zijn accu’s geplaatst die een deel van de opgewekte stroom opvangen.  Tomassen: ‘Als Tennet aangeeft dat zij de door ons geleverde stroom niet willen afnemen, dan kunnen wij als het ware de levering uit ons park uitzetten en die stroom opvangen in de accu’s.’ De accu’s stonden er tijdelijk, omdat het een pilot is. Mogelijk komt er binnenkort een vervolg. De resultaten lijken veelbelovend, hoewel het kostenaspect nog wel een ding is; dergelijke accu’s zijn prijzig. 

Tomassen: ‘Al met al is het erg mooi om met dit soort vraagstukken bezig te zijn, zeker wanneer doelen behaald worden. Het gaat niet vanzelf, er komt veel op je af qua regels en andere zaken. Het is van tevoren moeilijk in te schatten hoeveel tijd en werk het kost. Maar mijn advies is: doorzetten! Zorg dat je die eindstreep haalt, zodat ook jouw dorp bijdraagt aan de energietransitie.’

Op de foto: Loek Tomassen, bestuurslid energiecoöperatie Endona.

 

Cookie-instellingen