Hoe gaan we van het gas af?

08-05-2020 1333 keer bekeken 0 reacties

Je hoort vaak dat we in Nederland al heel snel van het gas af moeten. En dat je dus al snel op zoek moet naar een warmtepomp of andere warmtebron. Hoe zit dat? Wanneer gaan we van het aardgas af en welke alternatieven zijn er?

In 2050 zijn alle Nederlandse huishoudens aardgasloos. Dat betekent nogal wat … in Nederland gebruiken we namelijk aardgas om ons huis te verwarmen, om water te verwarmen en vaak ook om te koken. We hebben de komende 30 jaar om stap voor stap ons aan te passen aan een aardgasloos Nederland. Zo mogen nieuwe gebouwen door wetgeving niet meer aangesloten worden op gas. En wordt het aardgasnetwerk niet meer uitgebreid naar nieuwbouwwijken. Voor de bestaande woningen zou biogas een oplossing lijken, maar biogas is (nog) niet voldoende beschikbaar en daardoor duur. We hebben het beschikbare biogas ook hard nodig om onze industrie te verduurzamen. In Hoogeveen wordt nu gewerkt aan een waterstofgasnetwerk voor 80 woningen. Het lijkt een mooie deeloplossing. Waterstof is een drager van energie, bij alle methoden voor productie van waterstofgassen gaat 30% energie verloren als omzettingsenergie. Mogelijk vinden we in de toekomst een effectievere wijze van omzetten. Ook waterstofgas is (nog) duur.

Een woning volledig op elektriciteit is ook een alternatief. Koken kan op inductie, bij vervanging van de kookplaat  hoeft de aanschaf van een inductiekookplaat  niet duurder te zijn dan een gaskookplaat. Voor het verwarmen van de woning is het belangrijk eerst te kijken naar de isolatiewaarde. Warmte die niet meer verloren gaat hoeft ook niet te worden verbruikt! Ook hier is met relatief lage kosten een hoog rendement te verwachten. 

Je kunt je woning verwarmen met een warmtepomp (aardwarmte of luchtwarmte) of door aan te sluiten op een warmtenet. Een warmtepomp levert ook warm water of er kan voor warm water gebruik gemaakt worden van een zonneboiler of elektrische boiler. Omdat je door deze veranderingen meer elektriciteit gaat gebruiken dan je deed, kun je kiezen voor zonnepanelen. Zo wek je je eigen energie op en heb je een lagere energierekening. 

Zo zijn er meerdere methoden die leiden tot een gasloze woning. Ook wordt er continu onderzoek gedaan naar effectievere of nieuwe mogelijkheden voor de toekomst. Door te stoppen met het gebruik van aardgas verkleinen we de uitstoot van CO2 en voorkomen daarmee verdere opwarming van de aarde. Ook hoeven we geen gas meer te winnen in gevoelige gebieden waardoor we kansen op aardbevingen en -verzakkingen voorkomen en zijn we niet afhankelijk van andere landen voor de levering van aardgas.

Bekijk hier de animatie van Natuur & Milieu

Bron

 

0  reacties

Cookie-instellingen